Investering

Hoe de regeling koopbescherming u kan beïnvloeden

Verschillende steden voeren een regeling koopbescherming in om te voorkomen dat investeerders woningen 'kapen' van starters. Makelaar legt uit hoe deze regeling mensen die een huis willen kopen beïnvloedt en welke voordelen het biedt voor de woningmarkt.

De reden voor de invoering van het koopverbod is dat er behoefte is aan regulering in de lokale woningmarkt. Relatief goedkope woningen worden vaak opgekocht door investeerders en vervolgens tegen hoge prijzen te huur aangeboden. Hierdoor vinden starters en gezinnen het moeilijk om een geschikte woonruimte te kopen. We zien dat ze meerdere biedingen moeten doen voordat ze erin slagen een woning te bemachtigen.

Wat is koopbescherming?

De regeling koopbescherming is een nieuwe regelgeving in de Woningwet die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Deze maatregel geeft gemeenten de mogelijkheid om een verhuurverbod in te stellen voor bestaande goedkope en middeldure koopwoningen in bepaalde steden en gebieden. De koopbescherming moet ervoor zorgen dat deze woningen beschikbaar blijven voor kopers die op zoek zijn naar een eigen woning, vooral starters. Het verhuurverbod geldt vier jaar na aankoop. Woningen die al verhuurd zijn, vallen niet onder deze maatregel.

Lage rentetarieven en extra hypotheekmogelijkheden maakten vastgoedinvesteringen extra interessant voor veel investeerders. In het laatste kwartaal van 2020 werd 40 procent van de koopwoningen in grote Randstad-steden verkocht aan investeerders. Starters en investeerders willen vaak dezelfde type woningen kopen. Dit resulteerde erin dat starters minder huizen kochten, deels omdat vastgoedinvesteerders hen voor zijn vanwege meer financiële mogelijkheden, en ook omdat zij verkopers meer financiële zekerheid kunnen bieden.

Vraag direct een gratis intakegesprek aan

Amsterdam leidt gemeenten bij invoering regelgeving

Amsterdam was de eerste gemeente die gedetailleerde plannen publiceerde. De wetgever heeft gemeenten de vrijheid gegeven om een bovengrens vast te stellen voor de 'goedkope en middelgrote' woningen die beschermd moeten worden. Gemeenten maken hier hun eigen keuze in. Amsterdam rekt de voorwaarden op tot het uiterste: voor alle koopwoningen tot een WOZ-waarde van 533.000 euro (in 2023) geldt na aankoop een verhuurverbod. Rotterdam kiest voor de grens van 405.000 euro, terwijl Haarlem 451.000 euro als limiet heeft.

Vele andere grote gemeenten hebben vergelijkbare regels ingevoerd voor investeerders. Dit zijn niet alleen grote steden (Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Den Haag) maar ook kleinere steden. In de regio Amsterdam zou dit plaatsen omvatten zoals Almere, Amstelveen, Haarlem en Hoofddorp. Ook overwegen verschillende dorpen in Brabant om gebruik te maken van deze mogelijkheid om starters meer opties te geven om een woning te kopen. Dit betekent dat een investeerder extra onderzoek moet doen om te achterhalen of hij een woning kan verhuren.

Een stap in de goede richting

Met dit voorstel wordt het voor investeerders moeilijker om betaalbare huizen te kopen en krijgen starters en gezinnen meer mogelijkheden om deze woningen te kopen. Helaas is deze maatregel alleen niet voldoende om het woningtekort op de vastgoedmarkt in Nederland op te lossen. Er is een ernstig tekort aan woningen en er zullen de komende jaren aanzienlijke toevoegingen moeten worden gemaakt.

Heeft u vragen over hoe de regeling koopbescherming u kan beïnvloeden? Neem dan gerust contact met ons op.